HCL Notes/Domino v14 preview

Sinds HCL eigenaar werd van het Notes/Domino pakket in 2018, is er hard gewerkt om het platform te moderniseren. Met regelmatig een nieuwe update als gevolg. Eind 2021 is v12 uitgebracht, gevolgd door tussentijdse updates 12.0.1 en 12.0.2 eerder dit jaar.
Tegen het einde van dit jaar wordt v14 verwacht. Om ongelukken te vermijden, zal er geen v13 uitgebracht worden.

De voorbije maanden zijn er al een hele reeks nieuwe mogelijkheden aangekondigd. En binnenkort waarschijnlijk nog meer. Hierbij een overzicht van de belangrijkste punten die nu reeds bekend zijn.

Wat is nieuw voor de beheerder/administrator?

Admin Central

Met Admin Central lanceert HCL een module die standaard beheerstaken op Domino nog eenvoudiger maakt. Momenteel is serverbeheer enkel mogelijk via de Administrator Client op Windows. Admin Central, werkend op HCL Nomad, is ook beschikbaar op Mac, mobiele toestellen (iOS en Android) en zelfs in de browser.

Admin Central biedt een eenvoudige interface voor het beheer van gebruikers en groepen. Het zal ook mogelijk zijn om de server te monitoren en commando’s te versturen via een ingebouwde server console.

Binnenkort zullen er nog meer mogelijkheden worden aangekondigd voor deze tool.

Admin Central

Automatische updates en een nieuwe upload portaal

In het verleden was het aan de beheerder om op te volgen of er nieuwe versies/updates voor Domino beschikbaar waren. Dit zal vanaf nu veel eenvoudiger zijn omdat de Domino server dit nu zelf controleert en de beheerder verwittigt indien nodig.
Naast het opvolgen van de huidige versie op de server, zal je in een oogopslag kunnen zien of er een nieuwe versie beschikbaar is. De Domino server kan zelfs de nieuwe versie downloaden en klaarzetten voor installatie.
De installatie zelf is (voorlopig) nog manueel, maar dit geeft de administrator de kans om dit op een geschikt tijdstip in te plannen.

Ook het downloaden van de verschillende software versies (en bijhorende tools) zal eenvoudiger worden. Het complexe en trage Flexnet wordt vervangen door een moderne interface waarin je snel de gewenste HCL software kan terugvinden. Naast het downloaden van de software worden ook handige links weergegeven, zoals de release notes of een link naar de HCL helpdesk pagina.

my hcltech upload 2

Populaire bijproducten zoals Nomad, Verse en Ontime moeten niet meer apart geïnstalleerd worden. Vanaf v14 kan je dit tegelijk met de server installatie doen.

Aanmelden via Passkeys

Passkeys technologie laat toe om iemand aant te melden zonder gebruikersnaam of wachtwoord. Hergebruik of vergeten van wachtwoorden is hierdoor verleden tijd. Authenticatie wordt gekoppeld aan een specifieke computer, smartphone of usb-stick. Dit maakt aanmelden veiliger voor phishing en voorkomt dat hackers zich als iemand anders kunnen voordoen.

HCL Domino v14 ondersteunt deze nieuwe manier van aanmelden.

Als u meer wenst te weten over Passkeys, kan u deze video van Tweakers bekijken.

Nieuwigheden voor developers

Java upgrade

De upgrade van Java 1.8 naar Java 17 is waarschijnlijk de belangrijkste aanpassing voor Domino ontwikkelaars. Dit zal de performantie van je Java code zeker ten goede komen.

De nieuwe Java versie biedt tal van nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen op Domino en XPages. En ontwikkelaars kunnen (eindelijk) gebruik maken van de talrijke bronnen en code voorbeelden op het internet.

Versiebeheer

Source control is een heikel punt bij Notes/Domino development. Tot nu toe was het niet mogelijk om op een eenvoudige manier aan versiebeheer te doen.

HCL is werkt aan een nieuwe manier om design elementen te exporteren. Dit zal het mogelijk maken om het database design op te bewaren en delen zonder al te veel gedoe. Voor programmeurs zal het een stuk eenvoudiger worden om samen te werken aan een project.

Restyle verbeteringen

Restyle is een middel om oude Notes toepassingen te voorzien van een nieuwe, gestandaardiseerde look-and-feel.

In v14, biedt Restyle een set van iconen aan die in lijn zijn met de Notes Client omgeving.
Naast de huidige Restyle thema’s, zal je nu ook je eigen kleuren en thema’s kunnen bepalen. Dit geeft de mogelijkheid om de eigen huisstijl te gebruiken bij het restylen van uw toepassingen.

Andere nieuwigheden

De standaard veldgrootte wordt verdubbeld van 32k naar 64k.

Er worden nieuwe functies toegevoegd aan LotusScript. Domino Query Language zal gebruikt kunnen worden om views te filteren.
Er worden nieuwe functies voorzien om controle te krijgen over DOMI integraties (Domino Online Meeting Integration). Hierover zijn momenteel nog niet veel details gekend.

De Advanced property box, die geïntroduceerd werd in v12, zal nu ook beschikbaar zijn in de Designer om de parameters van de design elementen te bekijken.

De javascript editor krijgt een update, wat javascript ontwikkeling in Domino zal vereenvoudigen.

Verbeteringen voor eindgebruikers

Als laatste geven we de belangrijkste aanpassingen voor eindgebruikers.

Nieuw Mail mogelijkheden

V14 geeft de mogelijkheid om mail-merges te doen om nieuwsbrieven of massale mailings te organiseren.

Selecteer een bestand (Excel, csv, …), duidt de kolommen aan die u nodig hebt voor de mailing en u bent klaar om uw mails te versturen. Zo eenvoudig wordt het.

HCL Notes v14 zal ook aangeven wanneer een e-mail verstuurd is door een externe persoon. Boven elke mail van buitenaf zal een waarschuwing verschijnen.

DOMI proxy configuratie

Domino Online Meeting Integration is reeds beschikbaar in Notes v12. Deze functie geeft de mogelijkheid om uw in uw kalender online meeting tools zoals Zoom, Webex of Teams te integreren.

Helaas was dit nog niet mogelijk met een proxy configuratie. In v14 is dit probleem van de baan.

64 bit Notes Client

HCL neemt afscheid van de 32 bit Notes versies.

Mac hadden al een 64bit client, maar voor Windows kon de gebruiker nog kiezen tussen 32 of 64 bit versies. Vanaf v14 zal enkel nog een 64bit versie beschikbaar zijn.

Interface verbeteringen

Er zijn een aantal verbeteringen aangebracht aan de Notes Client interface.

Het heeft even geduurd, maar vanaf nu zal u de tabbladen op het werkblad kunnen herschikken naar de door u gekozen volgorde.

In vroegere versies was het soms heel moeilijk om een bepaalde instelling in de Notes Client configuratie terug te vinden. In v14 behoort dit tot het verleden.
Vanaf v14 zijn de instellingen gecategoriseerd en genummerd. Dit maakt het terugvinden van een instelling een stuk gemakkelijker.

Meer informatie?

Lees ook het interview dat Kris De Bisschop van Groupwave kon afnemen met h Andrew Manby, Hoofd van Product Management bij HCL Software.

U kan meer gedetailleerde informatie vinden over v14 in de release notes van HCL. Of u kan een van de volgende video’s bekijken.

Geschreven door Tom Van Aken in Geen onderdeel van een categorie

Wil u graag ontdekken
hoe Groupwave u kan helpen
binnen uw bedrijf?