Is Lotus notes verouderd? HCL Notes is dat zeker niet.

Is Lotus Notes verouderd? HCL Notes is dat zeker niet.

Gisterochtend kreeg ik dit artikel doorgestuurd. De Ierse DPC zou nog steeds gebruik maken van de verouderde software ‘Lotus Notes’. Ook op andere sites was dit nieuws te lezen. Ik vind dit zeer frustrerend. Niet omdat men mogelijk persoonlijke gegevens te grabbel gooit, maar wel omdat Notes en Domino hier ten onrechte in een slecht daglicht gezet worden.

Spraakverwarring

Toen IBM in 1995 Lotus opkocht, is de naam ‘Lotus Notes’ behouden om klanten niet af te schrikken. In een poging om van het stigma van verouderde software af te komen, is in 2013 de naam Lotus geschrapt. Vanaf versie 9 was het officieel IBM Notes. Maar veel gebruikers zijn blijven spreken over ‘Lotus Notes’. Dit mede omdat er weinig geïnvesteerd is in de layout van het product.
In 2018 heeft HCL de software van IBM overgenomen en de laatste versies (11 en nu 12 in beta) noemen dan ook HCL Notes.

Als men bij de DPC effectief nog gebruik maakt van ‘Lotus Notes’, wil dat zeggen dat men nog steeds gebruik maakt van versie 8.5 of vroeger en ja, dan is de software verouderd. Maar dat is alsof je thuis nog steeds ‘Windows XP’ gebruikt, wat ook niet echt een goed idee is.

Upgraden is de oplossing

En zelfs al gebruikt men nog de versie van 2013, op zich hoeft dit allemaal niet zo’n groot probleem te zijn. Het is vrij eenvoudig om te upgraden naar een recentere versie van de software.

HCL Notes werkt met verschillende lagen van beveiliging en encryptie, die gemakkelijk mee kan met de zogenaamd ‘modernere’ software. Indien goed geconfigureerd zal het niet gemakkelijk zijn om dit te hacken. Oudere toepassingen blijven na een upgrade werken, maar de achterliggende beveiligingsmodellen zijn wel aangepast.
Bij een upgrade wordt niet geraakt aan de vormgeving van toepassingen die in Notes gemaakt zijn. Dat maakt dat die toepassingen er zeer oubollig kunnen uitzien, maar toch goed beveiligd zijn.

Een upgrade hoeft ook niet veel te kosten. Een wijziging van versie heeft geen impact op de werking van de ontwikkelde toepassingen. De grote kost van data-migratie bij het veranderen van softwarepakket, is daarom niet nodig. Het licentiemodel is ook niet gekoppeld aan een versie. Dus als je steeds de nodige licenties hebt betaald, mag je de laatste versie gebruiken.

Verwarring

Wat evengoed mogelijk is, is dat bij DPC wel de nodige upgrades zijn gebeurd, maar ‘Lotus Notes’ nog steeds gebruikt wordt als naam.
Dit is een hardnekkig probleem, dat wij ook bij vele klanten meemaken.
Veel gebruikers spreken nog steeds over ‘Lotus Notes’, omdat men weinig evolutie ziet in de Notes toepassingen die ze gebruiken. In veel gevallen wordt er immers wel geïnvesteerd in een upgrade van het pakket op zich, maar niet in de vormgeving van de gebruikte toepassingen. Dat maakt het voor eindgebruikers verwarrend, omdat voor hen ogenschijnlijk niets veranderd. Maar achterliggend  wordt moderne technologie gebruikt, die ervoor zorgt dat de toepassingen wel degelijk goed beveiligd zijn.

Conclusie

De software die HCL ontwikkelt, is wel degelijk een goed beveiligd product en vooral “future proof”.  Wel is het noodzakelijk om steeds te upgraden naar de laatste versie. Maar dat is het geval bij elk softwarepakket.

Geïnteresseerden die meer willen weten over het beveiligingsmodel van HCL Notes (en Domino) kunnen hier terecht (artikel in het Engels).

Om af te sluiten doe ik een oproep aan iedereen die over Notes wil praten: gebruik de correcte benaming, zodat duidelijk wordt dat HCL Notes/Domino wel degelijk meer is dan de software uit 2013!

In dit artikel spreek ik vooral over ‘Notes’. Ter volledigheid wil ik wel vermelden dat ‘Notes’ de client software is die de gebruiker ziet. De server software heeft een aparte naam en wordt ‘HCL Domino’ genoemd. Beide software pakketten werken met elkaar samen en de versienummers lopen ook steeds gelijk.

Wil je meer weten of wat Notes/Domino nu precies is, check dan even onze cases pagina over Domino

Posted by Tom Van Aken in Geen categorie

Eager to find out
how GroupWave can help
your business?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.